Lustgaspatroner till grädde

När allt kommer omkring, vad tar det för att göra vispad grädde? Bara lite färsk grädde, vilket är bättre att hålla i kylskåpet tills det har svalnat väl.
Ju kallare desto bättre, eftersom gaserna smälter bättre vid låga temperaturer. Och sedan socker: en tesked varje 150-200 gram. Sätt allt i en behållare, kallt även det, beväpnad med en piska (kanske Elektrisk, för de mindre erfarna) och börja montera, men sluta vid rätt tidpunkt. Om du piskar för mycket, separerar du fettet, denaturerar proteinerna, och resultatet är en slags hård, klumpig mascarpone.

Läs också: Här köpte vi billiga lustgas patroner på nätet
Läs också: Jämförelse av billiga lustgas patroner med hemkörning
Läs också: Här köper du billigast lustgas tuber i Stockholm!
Läs också: Sveriges billigaste lustgas patroner

Eller det finns det snabba alternativet av burkar. Förresten, vet du att gasen i burkar med vispad grädde är densamma som används som bedövningsmedel i många tandlaboratorier? Det är lustgas, av Formel N2O, eller lustgas patroner. det är tack vare det att den flytande kräm som utvisas från burken sväller och blir fluffig och krämig.
N2O har länge varit känt för sin egendom att göra dem som andas in det euforiskt. Men 1844, under utförandet av den lustiga effekten av gasen, ett sådant skadat ben utan att känna någon smärta under en tandläkares ögon, Horace Wells, som förstod ämnets potential, dagen efter att han utförde den första extraktionen av en molar under den anestetiska effekten av kväveoxid.

Läs också: Jämför lustgas butiker här
Läs också: Vart du hittar billiga lustgas patroner online
Läs också: Lustgas patroner som är billiga att köpa

Men användningen av N2O i vispad grädde burkar beror inte på dess bedövningsmedel eller lustiga effekter. Det var så det gick. I 1931 Charlie Goetz, en kemistudent vid University of Illinois, och hans handledare, G. Frederick Smith, försökte förbättra metoderna för sterilisering av mjölk för att förlänga lagringstiden. Studera effekterna av koldioxid under tryck Goetz märkte att ett litet hål i en tank läckte mjölkskum.
“Det skulle inte vara dåligt-sade han-om vi kunde göra det med grädde och få omedelbar vispad grädde, i stället för att arbeta det mödosamt för hand”.
Tanken fungerade: det var tillräckligt att lösa upp CO2 under tryck i den flytande grädden i en tennbehållare och öppna behållaren bildade vispad grädde. Koldioxid under tryck löser sig väl i vatten, varför det används för att karbonat många populära drycker. När blandningen återförs till atmosfärstryck frigörs CO2, vilket bildar de karakteristiska bubblorna. Vispgrädde är en emulsion av fett (ca 35 procent) i vatten. När vi piska grädden är bubblorna fångade och omgivna av små globuler av fett. Det är dessa bubblor som ger vispad grädde sin krämighet.

Läs också: Här kan du köpa billiga lustgaspatroner i Stockholm
Läs också: Billigast lustgaser köper du här
Läs också: Här bästa lustgas butiken i Stockholm


Men det fanns ett problem: grädden kom ut ur behållaren redan syrad, på grund av kolsyra som CO2 bildas i kontakt med vatten. Tydligen föreslog en lokal tandläkare Goetz prova lustgas. “Är du galen?”Smith frågade. “Vill du bedöva alla?”. Men N2O var perfekt: smaklös, sötaktig luktande, icke brandfarlig och vattenlöslig som CO2. Och ännu bättre, löslig i krämfetter.
Upptäckten av Goetz och associates ansågs av lite kommersiellt värde av University of Illinois, som lämnade exploateringsrätten till upptäckarna. Deras första produkter var avsedda för glassbarer, men det första företaget som kom in på detaljhandelsmarknaden var Aaron lapins Reddi-Wip, som 1948 utarbetade en läckande behållare, med vilken den erövrade marknaden.
Hilarisk gas används fortfarande idag i burkar.
Trots Smiths tvivel är mängden N2O tillräckligt låg för att inte orsaka biverkningar. Vissa företag använder en billigare blandning av CO2 och kväve, men finsmakare känner igen den lite sura grädden vid första smaken. I tvivel, läs